Szkoła nie marnuje! To warszawski projekt, w którym wzięła udział klasa 7a.
Od października 2022 do marca 2023 uczniowie uczestniczyli w cyklu warsztatów.
Cel projektu to uświadomienie wszystkim członkom społeczności szkolnej (uczniom, pracownikom szkoły, rodzicom), że mamy realny wpływ na to, ile jedzenia ląduje w śmietniku.
Co konkretnie robiliśmy?
- Sprawdzaliśmy zawartość szkolnych śmietników! - Nie było źle, całkiem nieźle idzie nam segregowanie śmieci, ale znaleźliśmy też chleb wrzucony do kosza ☹
- Sprawdzaliśmy w szkolnej stołówce, ile jedzenia zostaje po każdym obiedzie! – Okazało się, każdego dnia nie zjadamy kilku 8 litrowych wiaderek obiadu. Najbardziej smakują nam zupy i kotlety, ale pozostawiamy ziemniaki, makaron i surówki
- Uczyliśmy się, co smacznego można zrobić z resztek jedzenia w domu. Sami przygotowaliśmy przekąski na warsztatach kulinarnych (zdjęcia w prezentacji)
- Uczyliśmy się, jak robić zakupy, żeby wydać mało, zjeść dobrze i nie zostawiać resztek
Tym, czego się dowiedzieliśmy, dzieliliśmy się z innymi osobami w szkole i w domu:
- zrobiliśmy i rozwiesiliśmy w szkole plakaty o projekcie,
- przygotowaliśmy prezentację na szkolny piknik,
- spotkamy się z Wami w czasie godzin wychowawczych i opowiemy o tym, czego się dowiedzieliśmy.
Pamiętajcie – co roku w Polsce marnuje się 4,8 mln. ton żywności!
Zmieńmy to!